08-6533722 [email protected]

Om att hitta sitt kall i livet

Hur är det att få äga och driva en salong med sin syster och bästa vän? Och hur kommer man fram till vad man faktiskt ska syssla med i livet? Systrarna Matilda och Amalia hade båda en dröm om att få arbeta i huvdvårdsbranschen och efter utbildningen på Hudvårdshögskolan IBS blev framtidsdrömmarna till verklighet. Ta del av Matilda och Amalias resa från ansökan till att idag driva sin alldeles egna salong.

Drömmen som blev verklighet
Matilda och Amalia är två systrar som båda gått på Hudvårdshögskolan IBS. Matilda är 27 år och Amalia är 25 år och tillsammans äger och driver de ProSkin AB.

Matilda och Amalia driver tillsammans ProSkin AB.

Matilda och Amalia driver tillsammans ProSkin AB.


– Jag, Matilda, är intresserad av allt inom skönhet, men också träning i all dess form, matlagning och att resa. I februari åker hela vår familj till Mexico – mitt absolut bästa resemål. Att få äga och driva ProSkin AB tillsammans med min syster och bästa vän är en dröm som gått i uppfyllelse.

Att få äga och driva ProSkin AB tillsammans med min syster och bästa vän är en dröm som gått i uppfyllelse

– Jag, Amalia, tränar crossfit, är med kompisar, besöker restauranger och planerar resor. Jag är auktoriserad hudterapeut med två internationella examen: ITEC och CIDESCO. Att nu få äga och driva ProSkin tillsammans med Matilda är över alla förväntningar och jag tror inte att vi hade kommit så här långt utan varandra!

Både Matilda och Amalia hade intresse för branschen innan de gick utbildningen, men de visste inte exakt vad de ville göra och sökte därför runt bland utbildningar tills de en dag hittade rätt.
– Jag var länge väldigt stressad över vad jag skulle göra i framtiden. Jag är en ganska energisk och driven person och har alltid haft en tanke på att jag vill vara egenföretagare. Sen har jag också alltid tänkt att man inte kan bli bäst på något om man inte verkligen brinner för det man gör. Därför började jag granska mig själv och mina intressen och därefter valde jag att utbilda mig inom permanent makeup. Efter utbildningen kände jag att jag stormtrivdes i klinik- och salongsmiljön och ville därför bredda mig inom branschen, säger Matilda.

Jag ville ha en gedigen utbildning och få känna en stolthet och säkerhet i det jag gör!

Amalia hade däremot andra planer till en början. 

– Jag ville från början bli massageterapeut. Men jag fick höra av människor som är verksamma i den branschen att det är många som får skador och blir sjukskrivna på grund av att kroppen tar mycket stryk. Jag började då kolla efter en hållbar lösning för att kunna varva massage med andra typer av behandlingar i samma bransch, och hittade då utbildningar för hud- och spaterapeut. Jag ville ha en gedigen utbildning och få känna en stolthet och säkerhet i det jag gör!

Utöver det har vi fått vänner för livet och branschkollegor som man alltid kan bolla ideér och frågor med. 

Vilken skola ska man välja?
När de väl kommit fram till vad de ville göra så gällde det bara att hitta en skola som matchade deras intressen och förväntningar.
– När jag, Matilda, väl hade kommit fram till att jag ville bli hudterapeut så sökte jag runt bland olika utbildningar. Till slut hade jag tre potentiella utbildningar på min lista. Jag besökte Hudvårdshögskolan IBS och fick en väldigt trevlig magkänsla, därför bestämde jag mig direkt på plats att jag ville börja.

Matildas val av skola inspirerade i sin tur Amalia, och hon började tänka i liknande banor.

– Jag valde Hudvårdshögskolan IBS dels på grund av att min syster valt den och dels för att jag tyckte att den verkade bra. Jag hade läst på om skolan och vad utbildningen innefattade och valde att köra. När jag sen var på en visning av skolan så fick jag en känsla av det här var rätt för mig.

Att ha utbildningen i ryggen är vår stadiga grund som vi står på.

Att ha en stadig grund att stå på
Matilda och Amalia menar att utbildningen passar alla som har ett genuint intresse för branschen och att man måste tycka om att arbeta med människor. De menar också att man behöver ha en ständig vilja att utvecklas eftersom branschen hela tiden uppdateras och förändras.
Tiden på skolan är intensiv och utmanande, men idag är vi båda två otroligt tacksamma för det eftersom att vi har fått med oss kunskap som sitter i ryggraden och som nu har blivit till självklarheter för oss. Att ha utbildningen i ryggen är vår stadiga grund som vi står på. Dessutom har vi kunnat spinna vidare och fortsätta utbilda oss inom diverse typer av behandlingar samt kunnat utveckla vår verksamhet. Utöver det har vi fått vänner för livet och branschkollegor som man alltid kan bolla ideér och frågor med.

Matilda jobbar med apparatur

“Det här är det jag ska arbeta med i resten av mitt liv”

Att välja vad man ska göra i framtiden är ett av de största besluten man tar i livet och det brukar vara en framgångsfaktor att välja efter sin passion. Men kan man hitta sitt kall i livet inom en bransch man aldrig ens funderat på? Lär känna Cecilia som gått utbildningen på Hudvårdshögskolan IBS och ta del av hennes resa från ansökan till verksamt yrkesliv!


Om att hitta rätt
Cecilia är 34 år gammal och bor i Vallentuna med sin man och deras dotter Miranda och hon älskar att baka, träna och att shoppa. Cecilia är auktoriserad spa- och hudterapeut och redan innan examen fick hon en anställning på Studio Ava i Täby Centrum. För ett litet tag sedan gick provanställningen ut och hon är nu fast anställd på Studio Ava. Men att Cecilia skulle arbeta med hudvård var absolut inget som var givet.

Cecilia, 34 år bor i Vallentuna

Cecilia, 34 år bor i Vallentuna


– Egentligen var jag inte särskilt intresserad av hudvård förrän jag, i mars 2015, fick ett mail från Studentum där det stod: “Vill du bli spa- och hudterapeut?”. Jag klickade mig vidare och kom in på Hudvårdshögskolan IBS:s hemsida där jag läste på om utbildningen. Det verkade väldigt intressant, så jag bokade in ett infomöte. Efter min första dag i skolan så visste jag att jag hade hamnat rätt och att det var det här jag skulle syssla med i resten av mitt liv. Idag brinner jag verkligen för hudvård och beauty. Det var det ingen som någonsin trodde om mig och ännu mindre trodde folk att jag skulle börja brinna så starkt för fotvård, vilket är det roligaste jag får arbeta med på Studio Ava.

Egentligen var jag inte särskilt intresserad av hudvård…

Följ magkänslan!
Cecilia föll för Hudvårdshögskolan IBS:s kursplan och blev intresserad av skolan när hon insåg vad hon skulle få lära sig – något som resulterade i att hon inte kollade upp några andra skolor.
För mig är Hudvårdshögskolan IBS en väldigt personlig skola och jag gick verkligen på magkänslan när jag ansökte. Jag tror dessutom att utbildningen passar alla. Jag – som inte kunde något om hudvård eller ens hade intresse för det – föll ju pladask. Det bästa med skolan är att man kan ta så många olika examinationer och jag är tacksam att jag fått ta två internationella examen – CIDESCO och ITEC – samt skolans diplom. Sen blev jag också mäkta stolt över att få hem Gesällbrevet!

 

 

En vanlig dag på skolan börjar med att alla byter om till sin uniform. Håret ska vara fint uppsatt och man ska vara sminkad i en lätt dagmakeup. Därefter väntar antingen en lektionsdag eller så kan dagen innebära praktik där eleverna får öva på varandra.
– Man har alltid teori först för att lära sig mer om ämnet eller maskinerna, och sen så övar vi tillsammans innan vi övar på kunder. När man sedan är mer varm i kläderna så får man arbeta i salongen och göra behandlingar.

Efter min första dag i skolan så visste jag att jag hade hamnat rätt och att det var det här jag skulle syssla med resten av mitt liv.

För Cecilia, som inte alltid haft ett givet hudvårdsintresse, har tiden på skolan gett henne mycket kunskap – kunskap som hon kommer bära med sig för alltid.

– Jag har fått lära mig hur jag kan hjälpa människor att ta hand om sin hud och jag har även fått lära mig hur jag själv ska ta hand om min hud. Det känns också fint att jag kan få lära min dotter om bra hudvård. Jag hade som sagt ingen koll på vad man skulle ha för produkter eller hur man tog hand om sin hud innan den här utbildningen, så det känns skönt att jag nu kan få hjälpa andra. Tiden på skolan har varit oerhört lärorik och rolig, men det har såklart även varit stressigt på sina håll.

 

Framtid och möjligheter
Cecilia menar att utbildningen har betytt allt för henne och hennes yrkesliv, och att den lagt grunden för framtiden.
– Det här är det jag ska arbeta med i resten av mitt liv. Planen är nu att jag ska vidareutbilda mig – jag vill bli specialiserad hudterapeut och medicinsk fotvårdare i framtiden. Om sex år vill jag återigen komma till Stadshuset för att ta emot Mästarbrevet och drömmen är såklart att starta eget. Men idag vill jag vara anställd och lära mig mer om branschen och få mer skinn på benen.

Apparaturbehandlingar är framtiden inom hudvårdsbranschen!

Behöver man leva med ärrbildningen livet ut? Kan kan slipa huden utan att det gör ont? Och kan man bli kvitt sina påsar under ögonen? Vi har pratat med Sara Flyhammar – rektor, ägare och grundare av Hudvårdshögskolan IBS – som med ett stort intresse för välbefinnande och skönhet, delar med sig av vilka möjligheter det finns för att förbättra sin hud med hjälp av apparaturbehandlingar för ansikte och kropp.

Hej Sara! Vem är du?
– Jag är rektor, ägare och grundare av Hudvårdshögskolan IBS och jag har alltid haft ett stort intresse för teknik, utveckling, välbefinnande och skönhet. Jag började min yrkesbana inom teknikbranschen – främst som utesäljare – och hade mycket kundkontakt. Men komponenten välbefinnande saknades och jag bestämde mig för att omskola mig till hudterapeut. Detta är snart 30 år sedan. Min vision var att ha en verksamhet där jag kunde kombinera utveckling, välbefinnande och skönhet. Och så blev det!

Sara Flyhammar - rektor, ägare och grundare av Hudvårdshögskolan IBS

Sara Flyhammar – rektor, ägare och grundare av Hudvårdshögskolan IBS

Min vision var att ha en verksamhet där jag kunde kombinera utveckling, välbefinnande och skönhet. Och så blev det!

På Hudvårdshögskolan så erbjuder ni utbildning i fysikalisk terapi. Berätta gärna om varför man arbetar med detta och vad det är bra för.
Fysikalisk terapi – som betyder apparaturbehandlingar för både ansikte och kropp – ingår i läroplanen för hudterapeuter. Apparaturbehandlingar är ett fantastiskt ytterligare verktyg för oss hudterapeuter att använda för att uppnå extraordinära resultat eller vid speciella hudproblem. Med min yrkesbakgrund och stora intresse för teknik och utveckling så har jag alltid inkluderat och uppdaterat just denna del av utbildningen på skolan snabbare än någon annan utbildare inom yrket. Länge var den svenska kunden väldigt skeptisk till, eller kanske bara okunnig, om fördelarna och möjligheterna med apparaturbehandlingar. Men i takt med att behandlingsteknikerna har moderniserats så har också kunden blivit mer påläst och medveten. Alla vill ha resultat och gärna apparaturbehandling idag!

Apparaturbehandlingar är ett fantastiskt ytterligare verktyg för oss hudterapeuter att använda för att uppnå extraordinära resultat eller vid speciella hudproblem.

Om man önskar en behandling som är bra för hyn på alla plan – vad finns det för apparaturer att ta till då?
Vi har exempelvis en behandling som kallas för Microcurrent. Denna metod gör faktiskt allt för hyn då behandlingen består av fyra faser. Man börjar med en djuprengöring följt av en cirkulationsökning och stimulering av cellförnyelsen. Nästa steg är lyft och spänst för underliggande muskulatur och sedan avslutar man med tillförsel av fukt och näringsämnen. På skolan använder vi oss dessutom av Exuviances produkter som är framtagna för att bland annat underlätta hudens naturliga exfolieringsprocess och återfukta på djupet.

 

Ni har bland annat en NBE 500 på skolan. Detta är en både omtalad och unik apparatur. Berätta om den!
– NBE står för Nannic Beautifying Energy och kan benämnas som den nya generationens skönhetsbehandling. Genom radiofrekventa vågor som passerar genom vävnaden i behandlingsområdet, så tillförs energi vilket genererar värme. Detta bidrar i sin tur till att det sker en ökning av syre och näring till cellerna, detoxifiering och ökad produktion av kollagen och elastin. Behandlingen har en starkt hudföryngrande och lyftande effekt och man kan se tydliga resultat redan från första behandlingstillfälle.

 

Apparaturbehandlingar är framtiden inom hudvårdsbranschen!

 

Microdermabrasion (MDA), alltså en mildare hudslipning, är en av behandlingarna som era elever utbildas i. Hur känns det att få huden slipad och varför är detta så effektivt?
– En hudslipning kan göras antingen djupt eller ytligt. Microdermabrasion är en mild och ytlig slipning som till skillnad från en djupare hudslipning, där man slipar bort överhud och en del av läderhuden, inte alls gör ont. Av den här behandlingen får man en förstärkt hud med tydligt förfinade porer med ny lyster och spänst. Ytliga ärr kan även förfinas och reduceras. Behandlingen ökar också näringstillförseln och syresätter cellerna. Detta genom att små microkristaller slipar bort döda hudceller, förhårdnader och andra ytliga hudskador. Processen påskyndar cellförnyelsen och stimulerar huden till självläkning.

Resultat- och apparaturbehandlingar är framtiden!

Vad kan man göra för behandling om man önskar en hud som ser yngre ut?
– Dermapen Microneedling är en avancerad behandlingsteknik och det senaste genombrottet inom hudföryngring. Dermapen orsakar en kontrollerad skada i huden och som en naturlig reaktion på detta vill kroppen reparera skadan – tillväxthormoner frigörs och huden börjar producera nytt kollagen. Även nya kapillärer bildas i huden. Resultatet av behandlingen blir en föryngring av huden och en förbättring av hudens struktur och kondition. Dermapen Microneedling lämpar sig vid behandling av slapp och åldrad hud, rynkor och fina linjer, acneärr, förstorade porer och upphöjda ärr.

 

På skolan har ni också den svensktillverkade apparaturen Cellox 20. Vad gör den för huden?
– Cellox 20 är en hudföryngring med IPL (ljuspulser) som stimulerar hudens nybildning av kollagen. Behandlingen används också för permanent hårreducering, rosacea, reducering av röda kärl i ansiktet och pigmentfläckar. Behandlingen är snabb, effektiv och dessutom smärtfri.

“…att de redan i sin utbildning lär sig de flesta och de mest efterfrågade behandlingarna ger dem ett enormt försprång ute på arbetsmarknaden.”

Vad innebär kunskapen om fysikalisk terapi för elevernas framtida yrkesliv?
Det betyder A och O för deras framtida yrkesliv! Resultat- och apparaturbehandlingar är framtiden! Och att de redan i sin utbildning lär sig de flesta och de mest efterfrågade behandlingarna ger dem ett enormt försprång ute på arbetsmarknaden.

Tack Sara!
Här kan du läsa mer om skolan och hur du ansöker!